Tajuk : Babi / khinzir dan 'Branding'nya
Sumber : Sahabat Halal Jakim
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 50 Kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 Kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Boar : Babi liar
7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. Sow Milk : Susu babi.
9. Lard : Minyak yang berasaskan lemak babi.
10. Ham : Daging bahagian peha babi.
11. Bacon : Daging babi yang diperap dengan garam.
12. Pepperoni : Sejenis salami yang biasanya diperbuat daripada pork dan beef.
13. Spam : Spice ham.
14. Sus Scrofa : Babi liar 'Wild Boar'.
15. Bak kut teh : Sup yang sinonim dengan sup babi.
16. Pancetta : Italian bacon.
17. Chorizo : Sosej diperbuat daripada pork meat
#Kalau di Malaysia...Kebanyakan resepi yang asalnya daripada babi telah digantikan dengan daging lembu, ayam atau turkey...Ham, bacon, pepperoni dan lain-lain. Sedangkan asalnya adalah merujuk kepada babi...Apa yang dikhuatiri, apabila berada di luar negara, benda-benda ini adalah dalam bentuk asalnya daripada babi...Ada dalam kalangan kita yang tersilap termakan...Jadi, berhati-hatilah...Jangan main terkam je
#Jika ada lagi istilah-istilah yang tidak tersenarai, sama-sama kita kongsikan k... :)
No comments:
Post a Comment