Makceh daUn kelaDi...

Tuesday, October 16, 2012

.:: Buah Terap / Tarap ::.

Assalamualaikum...

Seawal pagi ni nak berdiskusi pasal buah-buahan...hihihi...kalau rambutan, mangga, durian, limau tu memang dah biasa korang dengar...Tapi entri kali ni, nak kongsi sejenis buah yang mempunyai ikatan silaturrahim dengan buah nangka dan buah cempedak iaitu, buah terap atau dieja juga tarap.

Buah terap/tarap ni memang CONFIRM takde kat semenanjung...dan mesti ada yang baru first time tengok. Buah ni hanya terdapat di Sarawak dan mungkin juga dikawasan tertentu di Sabah...Lets me show...Camne rupa buah terap/tarap.

(Buah Terap/tarap yang masak)

(Buah Terap/tarap yang mentah)

Dari segi bentuk dan rasa buah ni memang berbeza daripada buah nangka mahupun buah cempedak...Biasanya pokok buah terap ni, dia agak  tinggi sikit...Jadi, korang boleh bayangkanlah kalau buah ni masak then jatuh...Sebab tu ada teknik-teknik tertentu macam mana nak ambik buah ni...Pertamanya, ofkoz la guna galah...better ambik time buah ni separa masak sebab kalau masak sangat memang susah nak ambil...kecuali kalau korang rasa terror sangat boleh sambut buah yg jatuh dari pokok tu...hihihi...tu pun belum boleh jamin yang buah tu akan jatuh dengan sempurna sifatnya...hehehe...Biasanya, ambik time dia baru nak-nak masak...then, kita boleh bungkus dan perap dalam news paper...for sure beberapa hari lepas tu buah tu confirm masak.. Rasa? takyah cakap la...Sorang pun boleh berabis (nak menunjukkan betapa sedapnya buah ni...hehehe...)... Selain guna galah, leh je kalau nak panjat...Takut nanti naiknya pandai,turunnya tak boleh... :P

(Pokok buah Terap/tarap)

Nak tunjuk sikit camne lak rupa dalam buah terap/tarap ni...

(Isi buah Terap/tarap)

(Biji buah Terap/Tarap)

Haaa...camne pulak cara nak bukak buah ni? Senang je...Pejam mata pun boleh buat....Tak caya? Tengok gambar kat bawah ni...

senangkan? Pastu makanlah sampai pengsan...hihihi...Memang tak rugi kalau korang try...

Selain boleh dimakan begitu saja...Buah Terap/tarap ni boleh juga dibuat gulai...Kalau buat gulai,kita akan ambik time buah ni tengah mentah....Potong macam korang potong buah nangka yang nak dibuat gulai...bezanya buah nangka ni besar gedebak...buah terap/tarap ni comey2 gitu...hahaha....Masak la nak masak macam mana sekalipun tapi kalau sy suggestkan masak lemak la...slurrrpppppp....

(Buah Terap/tarap yang mentah boleh juga dibuat gulai)

Disamping tu, buah terap/tarap ni kita boleh gak buat cucur...Kalau gulai tadi, kita ambik buah yang mentah...Kalau dibuat cucur pulak, haruslah ambik buah yang masak...Tak perlu kot nak bagi resepi cucur buah terap...hehehe..Sama je macam korang buat cucur-cucur lain...Dijamin sedap!


Hermmm..Atleast hari ni korang dah tahu sejenis buah yang tak pernah korang tengok (khususnya yang baru tengok buah ni)...tapi korang dah boleh bayangkan rupa buah terap/tarap ni macam mana..? tinggal nak rasa je lagi... Memandangkan sekarang ni musim buah ni kat myhometown...Jom,ambik tiket g Miri semata-mata nak makan buah ni...hehehe...just joke... :)

Kalau kena ngan musim buah ni korang melawat Sarawak (time ni memang tengah musim dia)...merupakan satu kerugian besar kalau tak rasa buah ni...Siyes! Tak sempurnalah journey korang (sampai gitu sekali...hahahaha)...

Dulu,time kecik2 puas makan buah ni sebab kat kebun datuk memang ada tanam buah ni tapi after dia meninggal kebun dia terbiar macam tu je...langsung tak diusahakan...So,sekarang ni main beli2 je...hukhukhuk... (touching la pulak)

Harap korang enjoy dengan entry kali ni...Untuk next entry,sy akan kongsi lagi buah-buah lain yang memang korang tak pernah tengok...Only in Sarawak...! Peaceee... >_<


19 comments:

  1. Uit,,,buah dabai ku dh pernah rasa.. ini lah buah yg teringin nk mkn sesngt...tp syg time g srwk bkn musim dia...

    ReplyDelete
  2. Sdpnya tarap msk dgn kuah jernih je.mcm msk pindang tu.pastu letak ayam salai.mkn plak dgn nasik beras kg.sy mkn masakan org keningau sabah dulu.

    ReplyDelete
  3. Sabah pun ade ;) br lps melantak sebiji sorang2 :)) wakaka...

    ReplyDelete
  4. bkn tmpt tertentu..dkt sabah pn byk buah tarap ni..sng nk dpt mcm dkt srwk jgk :)

    ReplyDelete
  5. kat sabah byk.... belakang rumah nenek aku byk..... hari2x makan terap...... ikut musim la......

    ReplyDelete
  6. laaa... tk pernah makan buah ni laaa... tengokpn tk pernah... walaupn dah tua ni... hu hu hu

    ReplyDelete
  7. buah terap cukup banyak disemenanjung. cuma xde jual kat pasar2.
    tak penah jijak kaki kat semenanjung le agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3...sy stuju dengan wakah sepi seorang perindu..berlambar buah ni kat semenanjung

      Delete
    2. Warkah sepi seorng perindu...kat mane ble dpt buah nie kt semenanjung..boleh bg info..bini mengidam nk mkn

      Delete
  8. emm betul..kt rumah mak sy ada sepokok (pokok sena,kedah)..br thn ni bbuah..kami x kenal sbb arwah ayah yg tanam..pnya le search dlm inet dgn suami..ooo rupanya blh di mkn...nnti nk g rumah mak nk try..teruja ni..pnah amik jg yg mentah,potong ..lps tu x tau bt apa, buang je..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hub saya. 0168317683 . mau pi tengok. dari pendang.

      Delete
    2. hub saya. 0168317683 . mau pi tengok. dari pendang.

      Delete
  9. Bagi yang ya biasa agak loya kerana terlalu lemak.Tp kalau goreng macam goreng cempedak memang lebih sedap sebab biji kecil dan lemak

    ReplyDelete
  10. Hari ni jiran Kasi buah terap..selama 4 tahun di sarawak ini first nak rasa..nak suh beli mmg xla.sbb rupanya xmenarik hehe..selalu nampak tp buat2 xtahu.m

    ReplyDelete
  11. di sabah pun berlambak nih hehehe

    ReplyDelete
  12. Yea d sabah pun byk.....mmg terbaikkkkk....klu d goreng mmg sedap bahitu

    ReplyDelete
  13. Hihi..betapa d ancm nya kepupusan dri pngetahuan brkenaan buah terap ni...mmber brtekak brmtian kta buah sukun...cam nk lempang je halkum dia..
    Dia rsa dia crdik...bji getah pun dia xpnh tngok..sye ckp dlm ade isi n rsa sdap dri badam..sguni dia kutip n pulun nk mkn..nsib lom mkn lg bila ada sorg lg mmber smpai pngsan gelakn dia..kat kedah ada Padang Terap.

    ReplyDelete
  14. Buah terap yg kat smnjg tak sm mcm buah terap yg ada kat sabah/srwk. Kalau kat sbh ni buah terap baunya sgt kuat. Harum, manis isinya berjus. Isi dia pun penuh. Kalau buah terap kat smnjg bau dia x berapa dan x sedap. Isi buahnya pun kecik dan bnyak lompong tak penuh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...