Makceh daUn kelaDi...

Sunday, December 2, 2012

[UPDATE 26/12/12] Telemovie : Ke Pintu Bahagia

Update (26/12/12) Telemovie "Ke Pintu Bahagia" akan ditayangkan semula pada hari AHAD ini (30 Disember)...Khabarnya ada scene baru yang akan ditambah....Yippppiiii....Meeting my love, FA againnnnn! :)

Assalamualaikum...


Hermm...Malam ni (2/12/12) kita nak kongsi sikit pasal telemovie TV3 yang diberi tajuk "Ke Pintu Bahagia" yang start jam 9 malam td. Best tak??? Dibintangi oleh 3F ; Fahrin Ahmad, Faizal Hussin & Fauziah Latiff...Penerbit Murali Abdullah...Setahu aku, kebanyakan cerita Murali Abdullah ni memang banyak best jalan ceritanya sebab kebanyakannya ada isi tersurat dan tersirat yang nak di sampaikan...Excited nak tengok mungkin juga sebab utamanya ada ehem ehem...Cinta hati, Fahrin Ahmad...hahahaha (berangan jap)...Sebab lain, orang lama dalam bidang lakonan macam Faizal Hussin memang tak boleh nak dipertikaikan lagi lakonannya.. :)

(Promo)

Sinopsis :

Cerita ni mengisahkan tentang Azmin(Faizal Hussin) dan Raudah(Fauziah Latiff) bekerja di sebuah syarikat penerbitan (novel) sebagai suami isteri yang telah mengambil langkah untuk bercerai setelah Raudah melihat dengan mata kepalanya sendiri suaminya curang dengan pembantu rumah dibilik mereka sendiri. Setelah selesai sesi penceraian di mahkamah, Azmin dalam perjalanan pulang telah kemalangan mengakibatkan salah satu kakinya mengalami kecacatan.

Syarikat Raudah telah mengalami masalah setelah mendapati ada syarikat lain telah meniru hasil karya mereka menyebabkan mereka perlu mengambil tindakan undang-undang...Saiful (Fahrin), seorang peguam yang telah dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikan permasalahan tersebut. Sebelum ini, Saiful dan Raudah hanya berhubung melalui telefon membincangkan permasalahan syarikat dan mereka juga pernah  bertemu secara tidak sengaja di masjid sebelum ini apabila mereka sama-sama hendak menunaikan solat di masjid yang sama. Pertemuan pertama, masing-masing terkejut kerana rupa-rupanya pertemuan mereka secara tidak sengaja suatu ketika dahulu telah mempertemukan mereka sekali lagi atas urusan kerja.

Hidup Azmin terumbang ambing setelah mengalami kecacatan sehingga menyukarkan beliau untuk mencari pekerjaan apatah lagi dia telah ditinggalkan kekasihnya setelah kekasihnya mengetahui Azmin cacat. Azmin menyesal atas semua perbuatannya terhadap Raudah selama ini namun hati perempuannya yang masih tercalar dengan sikap  Azmin yang telah curang dibelakangnya menyebabkan hatinya tertutup untuk menerima lelaki tersebut.

Lia (Nad Zainal) pengurus taska mengalami masalah apabila berhutang dengan ah long kerana terlalu mengikut kehendak kekasihnya. Gara-gara tersebut, Lia terus di kejar oleh ah long yang ingin wang mereka di pulangkan...Kehidupan Lia menjadi tidak tenteram kerana sering di buru ah long sedangkan dalam masa yang sama kekasihnya berfoya-foya dengan perempuan lain...Hal ini menaikkan kemarahan Lia sehingga hampir bertindak membunuh kekasihnya. Lia sering melepaskan kemarahannya kepada kanak-kanak di taska tersebut terutamanya kepada Ika,anak kepada Raudah...Namun begitu, pada suatu hari perbuatan Lia mendera Ika telah dilihat oleh Azmin lalu mengundang kemarahan kepada lelaki tersebut lalu membawa Ika pulang ke rumahnya...Raudah yang salah faham telah menuduh Azmin sengaja mereka-reka cerita sehinggalah dia sendiri melihat Lia mendera Ika sehingga Ika pengsan. Akhirnya, Lia telah dijatuhkan hukuman penjara selama setahun...

Saiful berusaha untuk membantu memperbaiki hubungan Azmin dan Raudah demi anak mereka,Ika...Namun, kemarahan Raudah terhadap Azmin menutupi sayangnya. Perasaan marahnya semakin membuak-buak apabila merasakan Saiful mengkhianati rasa sayangnya selama ini terhadap lelaki tersebut...Setelah di pujuk dan memikirkan anaknya, Ika...Raudah membuka pintu hatinya untuk menerima Azmin kembali dalam hidupnya...

Saiful???Akhirnya memilih AKU dan kami hidup bahagia... hahahahhaahahaha... (tambahan)

********************

Pengajaran penting dalam cita ni ;

1. Jangan di permainkan hati perempuan dek kerana kebodohan sendiri...Sekali hatinya tercalar...Sukar untuk diubati...Hati perempuan ni fragile,ok... Bukan tempat nak test try & error....

2. Pengorbanan yang tidak ternilai apabila kita melepaskan orang yang kita sayang untuk melihat dia bahagia.

3. Guna orang gaji, tak perlulah guna yang muda-muda...Bukan boleh percaya sangat orang gaji zaman sekarang...

************************

Lagu-lagu dalam cita ni yang sempat diketahui tajuknya...hihihi...Tinggal Kenangan - Hafiz Hamidun

Full telemovie will update soon! Dun Worry!

...7 Keajaiban Selepas Menangis...Siapa kata menangis tak ada gunanya? Jika selalu sangat menangis sememang boleh membuatkan mata anda menjadi merah dan bengkak. Tapi jangan salah, menangis dan mengeluarkan air mata ternyata boleh menjadi ubat ajaib yang berguna bagi kesihatan tubuh badan dan fikiran. Disunting dari Beliefnet, ini dia 7 keajaiban yang boleh anda dapatkan setelah menangis dan berair mata.

1. Membantu penglihatan

Air mata ternyata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur.

2. Membunuh Bakteria
Tak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandungi bakteria, hanya dalam 5 minit.

3. Meningkatkan Mood
Seseorang yang menangis boleh menurunkan level depresi kerana dengan menangis, mood seseorang akan menaik kembali. Air mata yang dihasilkan dari jenis menangis kerana emosi mengandungi 24 peratus protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh berbanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan Racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan mendapati bahawa air mata yang keluar dari hasil menangis kerana emosional ternyata mengandung racun. Tapi jangan salah, keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkan melalui mata.

5. Mengurangkan Stress

Bagaimana menangis boleh mengurangkan stress? Air mata ternyata juga mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

6. Membangun Komuniti

Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu seseorang membina sebuah komuniti. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan teman-temannya atau seseorang yang boleh memberikan sokongan, dan hal ini boleh meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosial.

7. Melegakan Perasaan
Semua orang rasanya merasa demikian. Walaupun anda didera pelbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega dan tenang.

Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiran ada semasa menangis, jangan dipendam kerana anda boleh menangis sepuas-puasnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...