Makceh daUn kelaDi...

Monday, June 3, 2013

:: Ayam Pansuh ::

Assalamualaikum...Apa khabar semua??? Lama tak hupdate,kan??Ada yg rindu tak???hehehehe (menyampah)..Rasa rindu pulak nak berceloteh kat sini...Lama dok berfikir dan bertapa nak hupdate apa kat sini...Atlast, kali ni aku ada entry yg agak best kot nak kongsi kat korang...Memandangkan sekarang ni hot lagi pasal Masterchef Selebriti...So,kita pun ngada jugak nak jadi masterchef (menyampah dua kali)...Entry kali ni kita kongsi pasal resepi pulak...

Resepi kita kali ni ialah AYAM PANSUH...FYI, ayam pansuh merupakan salah satu makanan yang sangat popular dalam kalangan masyarakat di Sarawak. Asalnya, pencetus utama resepi ayam pansuh ni daripada masyarakat Iban...Uniknya ayam pansuh ni sebab dimasak dalam buluh....alaaa... ala2 buat lemang gitu...

1 Jun 2013 bersamaan dgn hari Sabtu ritu, kami sekeluarga pun bergotong-royong, berkerjasama, berkerja keras dan berhempas pulas (kemain ayat) menyiapkan sebuah resepi yang mabeles,iaitu Ayam Pansuh versi keluarga aku...kihkihkih...Mode Gawai katakan...orang lain sambut Gawai, kami sibuk gak nak 'sambut' (menyampah tiga kali)...

Sebelum tu, nak habaq kasi jelas dulu, meh dok dekat2 sket...Ayam pansuh tu ada PELBAGAI cara or version nak memasaknya...Jadi, NI VERSI AKU & FAMILY (bukak kasi besar sket bijik mata tu)...Dari segi bahan mungkin ada beza dengan masterchef lain (hamboiiiii...hahahaha) tp yang penting cara memasaknya sama, 'sumbat' dalam buluh..hehehe...So, jgn buat muka pelik sgt la klu search kat mana2,resepi dia tak sama...hohoho...Jom, jgn buang masa lg... ;)

***********************

Resepi Ayam Pansuh
By
MizzAnne

Bahan-bahan :

Ayam (mana2 spesis ayam,boleh je tapi aku suggestkan korang guna ayam tua)
Buluh (Secukupnya)
Daun Bungkang (optional ) (Kalau takde daun ni,boleh letak Bunga Kantan...Kalau tak nak letak pun takpe)
Garam (secukupnya)
Ajinomoto (secukupnya)
Pucuk ubi
Bawang Putih 
Bawang Merah
Serai
Halia

Cara membuatnya :

Ayam : Lepas dibuang bulunya ( kalau guna ayam hidup), korang bakar kejap kat api sampai la ayam korang jadi mcm dalam gambar ni...Kalau guna ayam yang dah siap dibuang bulu mcm kat market tu pun kena bakar cenggini dulu...



Pahtu, potong ayam tu ke beberapa bahagian (cara dia senang je,korang 
tengok diameter buluh korang besar mana...Agak2 la,leh tak ayam tu masuk dalam 
buluh tu... )

Bawang Putih, Bawang Merah, Serai dan Halia : Ditumbuk (tak perlu tumbuk sampai lunyai...tumbuk sampai lebam sket je..kihkihkih)

(tumbok cenggini haaa...)

Satukan Bawang Putih,Bawang Merah, Serai dan Halia yang ditumbuk tadi dengan ayam yang dah siap dipotong. Pahtu masukkan garam & ajinomoto (secukupnya)...



(bubuh garam)

(bubuh ajinomoto)

Masukkan Daun Bungkang 

Daun Bungkang - (aku pun tak reti nak explain apa nama saintifik daun ni)
Mak aku cakap,daun ni untuk menyerlahkan rasa & bau ayam pansuh tu sendiri...
Faham, kat semenanjung mungkin susah nak dapat...So, boleh je gantikan ngan bunga
kantan or tak letak pun tak pew...X berdosa...kihkihkih

Gaulkan dengan bahan-bahan lain tadi


Buluh : Dah siap gaul bahan-bahan tadi...Ambil buluh...Peringatan, buluh tu basuh dulu sebelum guna...Ada Faham!!!??

Ni buluh namanya...Kot2 ada yang tak taw...

Basuh dulu sebelum guna

Dah habis basuh buluh, baru masukkan ayam tadi...Meh, nak tunjuk step by step masukkan ayam (sampai gitu sekali aku nak bagi korang faham...hahahahha)...Ayam tu jgn isi sampai penuh..Bagi space sket 






Pucuk ubi : Pucuk ubi tu basuh dulu ye...Pahtu, hambik daun je...Pahtu, gumpal dia sampai muat untuk tutup buluh tadi cam dalam gambar bawah nih....

Ni pucuk ubi yg dah dibasuh...

ambik daun je

haaa..buat cenggini...Siap daaa...Masa untuk membakar...

Senang je kan? Pah tu boleh lah korang bakar...Ala, macam bakar lemang je...Janji pandai kontrol api...

 Before

After
Jangka masa nak masak tu dia depend dengan api korang...
Pandai2 la agak...Yang ni dalam sejam gitu la...

Finally,lebih kurang cenggini la hasilnya nanti :



Gitu la cara membuat ayam pansuh ni...Tak la susah sangat,kan???


*Actually, kalau rasa guna buluh tu leceh...korang boleh je masak ala2 moden gitu...guna dapur gas...Cara buat semua sama cuma tak pakai buluh jek...Selamat mencuba ;))

6 comments:

  1. Apu Nyamai nyak sulu .. salam bloggers Sarawak.

    Mr.J
    www.pengerindu.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigil amai nyal suluuu...kekeke..

      Delete
  2. Sigik resepi ayam pansuh yg betul...nyamai mai nyak.../memang resepi ayam pansuh yg betul...memang sedap...daun bungkang paling best!! I loikeeee.... :)

    ReplyDelete
  3. daun bungkang dekat utara orang panggil daun samak. pucuk nya sedap dibuat ulam

    ReplyDelete
  4. daun bungkang dekat utara orang panggil daun samak. pucuk nya sedap dibuat ulam

    ReplyDelete
  5. Kt semenanjung daun bungkang dipanggil daun salam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...