Makceh daUn kelaDi...

Tuesday, January 29, 2013

:: Babi & 'Branding'nya ::

Tajuk : Babi / khinzir dan 'Branding'nya
Sumber : Sahabat Halal Jakim


1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 50 Kg.

4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 Kg.

5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

6. Boar : Babi liar

7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.

8. Sow Milk : Susu babi.

9. Lard : Minyak yang berasaskan lemak babi.

10. Ham : Daging bahagian peha babi.

11. Bacon : Daging babi yang diperap dengan garam.

12. Pepperoni : Sejenis salami yang biasanya diperbuat daripada pork dan beef.

13. Spam : Spice ham.

14. Sus Scrofa : Babi liar 'Wild Boar'.

15. Bak kut teh : Sup yang sinonim dengan sup babi.

16. Pancetta : Italian bacon.

17. Chorizo : Sosej diperbuat daripada pork meat

#Kalau di Malaysia...Kebanyakan resepi yang asalnya daripada babi telah digantikan dengan daging lembu, ayam atau turkey...Ham, bacon, pepperoni dan lain-lain. Sedangkan asalnya adalah merujuk kepada babi...Apa yang dikhuatiri, apabila berada di luar negara, benda-benda ini adalah dalam bentuk asalnya daripada babi...Ada dalam kalangan kita yang tersilap termakan...Jadi, berhati-hatilah...Jangan main terkam je

#Jika ada lagi istilah-istilah yang tidak tersenarai, sama-sama kita kongsikan k... :)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...